9 Haziran 2020 Salı

Arhatlar ve Bodhisattvalar, İnan Mayıs Aru


Dört yolcu, epey bir süredir koca bir çölde ilerliyormuş. Bir gün yüksek duvarlarla çevrili bir alana gelmişler. İçeride ne olduğunu öğrenmek için içlerinden biri duvara tırmanmış ve diğer tarafa atlamış. İlkinden haber gelmeyince bir süre sonra ikinci yolcu da duvara tırmanıp aşağı atlamış. Ve ardından üçüncü de. Üçünden de haber alamayınca dördüncü yolcu da duvara tırmanmış ve duvarın üstüne çıkınca aşağıda nilüferlerle kaplı irili ufaklı göletler ve yemyeşil ağaçlarla dolu cennet gibi bir vaha görmüş. Tam aşağı atlayacakken vazgeçmiş. Duvardan geri inmiş ve karşılaşacağı diğer yolculara bu vahadan bahsetmek üzere çölde yürüyüşüne devam etmiş. İşte ilk üç yolcu arhatlardır ve dördüncüsü ise bir bodhisattva.

Arhat: (Sans. Muteber kişi) Budizm’de varoluşun hakiki doğasını kavramış ve Nirvana’ya ulaşarak doğum ve ölüm çemberinden kurtulmuş kişi.

Bodhisattva: (Sans. Özünde bilgelik olan kişi) Budalık mertebesine ulaşan ancak başkalarına duyduğu merhamet nedeniyle tüm varlıklar Nirvana’ya ulaşana dek yeryüzüne geri dönmeye karar veren kişi.

İnan Mayıs Aru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder