3 Temmuz 2023 Pazartesi

Öteki - Dostoyevski


...

Var böyle insanlar; evet ama bu şimdi konumuzun dışında; yemeğin suyuyla birlikte aşçıyı da sunmayı bilirler.

...

Tanrım, neden beni insan hayatındaki erdemin bazen nankörlüğe, özgür düşünceye, kusurlara ve kıskançlığa üstün geldiğinin kanıtı olan bu önemli ve ibret verici anları güzel ve etkili bir dille anlatma yeteneğinden mahrum bıraktın!

...

Herkes etrafına toplanmış sessizce bekliyordu; arkadakiler kendi aralarında fısıldaşıyorlardı; öndekiler kahkahalarını saklamıyorlardı.Bay Golyadkin itaatkar, şaşkın bakışlarını Andrey Filippoviç'e çevirdi.Andrey Filippoviç, Bay Golyadkin'e öyle bir baktı ki kahramanımız daha önce ölmemiş olsaydı, bu bakışlar onu kesin öldürürdü...neyse ki böyle bir şey pek mümkün değildi.Sessizlik hala sürüyordu.

...

Bay Golyadkin düşmanlarından, peşindekilerden, işittiği hakaretlerden, yaşlı hanımların telaşlı bağrışmalarından, kadınların ah-vahlarından ve Andrey Filippoviç'in öldürücü bakışlarından kaçıp, kendinden geçmiş bir halde İzmailovski Köprüsü'nün yakınlarındaki Fontanka rıhtımına çıktığında, Petersburg'daki bütün saat kuleleri gece yarısını vuruyordu.Bay Golyadkin kendini ölmüş gibi hissediyordu, kelimenin tam anlamıyla ölmüştü ve o anda koşabilecek gücü bulmuş olması kendisinin de inanamadığı bir mucizeydi.

...

Bu işin peşini bırakmayacağım -diye düşündü,- surcouper* zamanı da gelecek, kurt, kuzunun döktüğü gözyaşlarının bedelini ödeyecek.

*Kart oyunlarında rakibin kozunu kırmak.

...

Ne kadar da aptalım! On kişiye yetecek aptallık var bende!

...

Kalemimi bırakıyor ve beklemeye başlıyorum...
Size minnettar kalmaya da hazırım, silaha da.

...

Bay Golyadkin'in kalbi deli gibi atıyordu; düşmanının peşinden kanatlanmış gibi koşuyordu.Müthiş bir enerji hissediyordu.Ama Bay Golyadkin bu müthiş enerjisine rağmen, o anda küçücük bir sivrisineğin bile, tabii o mevsimde Petersburg'da sivrisinek olsaydı, bir kanat darbesiyle onu yıkabileceğinden emindi.

...

Şunu da aklından hiç çıkarma dostum, temiz vicdanlıların en büyük gücü temiz vicdanlarıdır.

...

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Öteki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder