4 Mart 2018 Pazar

bisikletçi kumpası, svetislav basara


Hiçbir biyografi, sahibi kadar korkunç olamaz.
---
Bunu iyice aklına kazı Grossman, tarihle ilgilenmiyoruz.Onun yıkımıyla ilgiliyiz.Diğerleri tarihin yapılışını izlemek için buradalar.Biz onun altını kazımak için buradayız.Zamanımızın en karakteristik özelliğinin, az sonra alıntılayacağım şekilde Sucholdolski'ye göre "dünyayı yok ederek tamir etmenin mistik umudu" olduğunu sakın unutma.
---
Kendi ölümümün haberine nasıl tepki vereceğimi merak ederdim.Bence sakin olurdum.Ancak büyük ihtimalle yine de yürüyüşe çıkar, arkadaşlarımı görürdüm.Hepimiz zaten ölüyüz, heyecanlanacak ne var ki?
---
Teologların günahlardan oluşan bir izdiham diye yorumladıkları şey aslında tek bir günahtı, kendini aldatma günahı.Zamanı geçtikçe büyür ve insan kendi yalanlarının öyle çok kölesi olur ki yalanları ona hükmetmeye başlar ve insan herkesi, en bariz şeyleri bile affetmeye hazır Tanrı'nın önünde her şeyi inkar eder ve bu çok saçmadır, çünkü varlığımız Tanrı'nın üzerinde yosun gibidir.

---
...Soru kaçınılmazdır: Dünyada PARÇALANMASI GEREKEN AYNAYLA, duvarın uzun dönem müdafaasını sağlayacak ordu var mı?Komiteler umudu sona erdirebilir mi?Umut AYNA'yı parçalamadadır.Gerilim aslında aynadadır!
---
Saatler belki mutlaktır, ama zaman değildir; zaman bir kişilik hatta çekim meselesidir.Bu yüzden artık saati olmayan kimse kalmadığı için kimsenin zamanı yok.
---
Normal bir öğrenci yurdu odasıydı.Korkutucu bir yanı, acılı ruhların çığlıkları veya şeytani çatallar yoktu.Hades'in derinliklerine atfedilen 17'C sıcaklığında oldukça uygun bir yerdi.Yine de bir cehennemdi, çünkü dünyadaki sayısız yerin her biri diğerleriyle eşittir: Hepsi cehenneme açılır.
---
Uzun zaman önce Gerçek kendini ortaya çıkardı ama ona inanan çok azdı.Bu yüzden dünya en büyük yalanlara inanmakla cezalandırılıyor.
---

Belki de tembelliğim bir önceki hayatımda marki ya da baron olduğumun kanıtıydı.
---

Yakın arkadaş çevremde değişimimle ilgili iki düşünce belirdi.Biri basitçe poz kestiğimdi, diğeri ise aklımı kaybettiğim.Henüz karar verememişlerdi.
---
Halk reddetmek, yok etmek, hakaret etmek, öldürmek ister.Aldanmayalım, tek bir adam, milyonlarca kişiyi, eğer ruhlarının derinliklerinde zaten yoksa kötülüğe itemez.
---
Bize göre dünya tutarlı ve istikrarlıdır.Ancak Tanrı'nın bakış açısından dünya korkunç şekilde biçimsizdir.Bu yüzden Tanrı yüzünü dünyaya gittikçe daha az çeviriyor.
---
"Pavel Kuzmiç" dedi."Kitapları özlemeye başladım.Bu arada kitaplardan bahsetmişken, birinin romanında kahramanlar olduğumuzu düşünsene.Yaşadığımız her şeyi yaşardık tabii, ama her şey daha iyi olurdu bence.Çünkü bu şekilde var olurduk, ama hayali karakterler olduğumuz için hiçbir şey hissetmezdik."
---
"Ne anlattı bu Kowalsky sana?"

"Mesela bir keresinde, en nihayetinde, dünyanın devasa bir akıl hastanesine döneceğini söylemişti.Ancak kimse deli olduğunu bilmeyecekmiş çünkü her şey normal olacakmış."

"Normal diyerek neyi kastetti acaba?" diye sordu Pavel Kuzmiç.

"Yani şöyle: Diyelim ki delirdim ve bir geminin kaptanı olduğumu hayal etmeye başladım, bu gelecekteki akıl hastanesinde beni iyileştirmeyecekler, tam aksine bana emrimde olacak bir gemi verecekler.Mesela, sen delirirsen ve kendini askeri bir lider olarak görmeye başlarsan, doktorlar seni bunun tersine ikna etmeye çalışmayacaklar; sana bir ordu verip cepheye yollayacaklar.Ben de gemi kaptanı olarak senin birliklerin için levazım ve ekipman getirebilirim.Anlıyor musun, deliliği bastırmak yerine, toplum için yararlı hale getirecekler.
---
"...
ineceğin istasyona geldik gözünün bir pırıltısında
gelmeyeceğimi
söyle ona"
---
"...
Gece çoktan çöktü ve sen artık bir zamanlar nerede olduğunu bilmiyorsun.
Beni ve nereye gidiyor olduğunu bile unuttun hatta ve
tek istediğin şey
Bir yerden ulaşmaktı
Kadir-i mutlak bir hiçbir yere..."
---
"Bu akşam ruhum bir bozkırdır ve üzerinde sarhoş Kazaklar dörtnala
Mihail Şolohov, bu Don senin tasvir ettiğin gibi değilmiş pek..."
---
Doktorlar en iyi ihtimalle iki hafta yaşayacağını söylediler.Dört hafta sonra babam ölmeyince dahiliye bölümünün yöneticisi olan Dr. Wagner'in sabrı tükendi ve onun yerine tıbbi bilimlere daha çok saygı duyan, belirlenen tarihte ölebilecek biri gelebilsin diye babamı disiplinsizlikle suçlayarak hastaneden attı.
---
Ah, Kowalsky, Kowalsky...Kitaplar aklını karıştırmış senin.Bu dünyadan çıkış yok.Başka bir dünya yok.
---
Erdemin yanlış olduğu bir ülkede suçluluğun gerçek olmasını nasıl bekleyebilirsiniz ki?

Bisikletçi Kumpası
Svetislav Basara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder