5 Temmuz 2015 Pazar

kaybedenlerin belleği, michel ragon

Bütün otobiyografiler yanlıştır.İnsan kendine karşı her zaman fazlasıyla hoşgörülü davranır.
---
Belleville hiçbir yerdir.Bu yüzden iyiyiz burada.
---
"Bakın çocuklar" dedi Valet."Sağda, roman ve şiirler var.Solda sosyal bilimler, politika.Bir yanda düş, diğer yanda eylem.İkisine de sahip olduğunuzda dünyayı fethedebilirsiniz.
---
Raymond'un kafası yeterince sağlam değildi.Bilim başını döndürdü onun.Bir bilim kuyusu Raymond ama kuyunun dibindeki su kirlenmiş.İçmeyin sakın, sizi zehirler.
---
"Bir müfettişe 'Benim kellem yüz bin frank eder, sizinki yedi kuruştan biraz fazla' derken ne kastettiniz?"

"Yüz bin frank, benim başıma sizin biçtiğiniz fiyat ve beni ihbar etmiş olan salağa sanırım dürüstçe ödemişsinizdir bu tutarı.Yedi kuruşa gelince bir kurşun parası."
---
Ne inanılmaz olaylar!Bunca sıradan, bunca meçhul insanlar, tek başlarına, yoksul ve yoksun bu insanlar, dünyanın efendilerinden ayrıcalıklarını aniden nasıl söküp almışlardır?
---
"Her sanat kendi harikasını yarattı, yönetme sanatı ise canavarlardan başka bir şey yaratmadı."Saint-Just
---
Cellat olmaktansa aptal olmak iyidir.
---
Kerenski kovuldu, çarlığın son kalıntıları kaçtı, şehrin tüm yoksulluğu ortaya çıktı.Tüm yoksullar, tüm sakatlar, tüm serseriler tesbihböcekleri gibi harabelerden paldır küldür indiler, Kışlık Saray'ın mahzenlerine üşüştüler, şişeleri çıkardılar ve oldukları yerde geberene kadar içtiler.Bunları saraydan çıkarmak için Troçki'nin gönderdiği askerler, şişeleri adamların ellerinden zorla söküp aldılar, ama kırıp parçalamak yerine kendi gırtlaklarından boşaltmak daha kolay geldi.Tüm orduyu saran genel sarhoşluğun başlangıcı bu oldu.
---
Victor Serge, bir kez sormuştu Lenin'e."Niçin herkes birbirinden nefret ediyor?" Lenin, gülümseyerek, nazikçe cevap vermişti: "İhtiras, aziz dostum, ihtiras!"
---
Kendini devrimci sanıyor ama onun değerlerinin hükmü kalmadı, çarlığın değerleri, Tolstoy'un değerleri.Ölü canlar...İşte şu sözde köylü partisi: Ölü canlar partisi!
---
Yanıldınız.Voline'in bu konuda dediklerini hatırlıyorum:'İktidar, yuvarlandıkça dağılan bir kum topu asla olamaz, o daimi bir kar topudur, yuvarlandıkça hacmi büyür.'Rusya kum ülkesi değil, kar ülkesi.Devrimin başında Bolşeviklerle birlikte yuvarlamaya başladığınız top, şimdi dev gibi.Öyle dev ki bizi bile ezebilir.
---
Madem ki kitaplar yayımlıyorsunuz, bu tanıklığı da basmalı ve dağıtmalısınız.Kaybedenlerin belleği yok olup gidiyor.
---
Nefret ettiği bir şehirde kaybolmuş bir köylü olan Makhno, sağlığı bozuk, acı içinde ve gözü açılmış zavallı bir insandı yalnızca.Şehirlilere isyan etmiş ama sonunda onlara yenilmişti.Ukrayna'sından çok uzakta.
---
"Bir haftadır" dedi Durruti Fred'e, "Birliğimin yarıdan çoğu telef oldu.genel kurmayımın neredeyse hepsi öldürüldü.Tam bir felaket"
Cesaretini yitirmiş bir halde ekledi:
"Somos solos (Yalnızız)."
---
 Seçmek lazım.Ya ölünecek ya yalan söylenecek.Siz ölmeyi seçtiniz, Barthelemy; çinkü yalan söylemeyi reddediyorsunuz.
---
Cennetin kapısına vardığımı sanmıştım; oysa aça aça komitelerin tartıştığı yürekler acısı büroların kapısını açtım.Toplantıcılık devrimin kötülüklerinden biridir.O kadar çok devrimden söz edilir ki, sonunda devrim unutulur.

Kaybedenlerin Belleği
Michel Ragon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder