18 Kasım 2012 Pazar

futbolun tekniğe sığmayan dili: özkan sümer


 *** Özkan sümer, zannedersem Zonguldak'ta antrenörlük yaparken, takımın bitmek bilmez gol sıkıntısini çözmek üzere, zamanın kalburüstü forvetlerinden biri, Ayhan olabilir ismi, epey de bir para dökülerek alınır.Ama futbol iste, bekleneni veremez."Bu maçta patlayacak, olmadı diğerinde patlayacak" derken, neredeyse ligin sonu gelir.Ayhan bir türlü patlayamaz.Son maçlardan birine çıkarken Ayhan, Özkan Sümer'in yanına gelir:

”Hocam” der, “gerçi şimdiye kadar pek iyi gitmedi, ama merak etmeyin, bu maçta yüzünüzü güldüreceğim.”

Sümer bir öksürür ve yapıştırır:

- Oğlum Ayhan, ben ligin başından beri sana gülüyorum zaten.

*** Bir maç esnasında maçın sonlarına doğru yedek kulübesinden birisine ısınması için el eder.İlgili futbolcu (Küçük Soner olabilir) ısınmak için oturduğu yerden kalktığı anda Özkan hoca şöyle bir cümle kurar: "ulan amına koyim sen de işe yarasan zaten yedek kalmazdın ya, neyse"


 *** Trabzonspor’un “3 büyükler” adlandırmasıyla devre dışı bırakılmasına isyan ederek söylemiştir:

"Büyük olmak için büyüklerle sevişmeyeceksin, savaşacaksın önce."

***Trabzon'da ilkokullarda yapılan sınıflar arası futbol müsabakalarını dahi izler.O denli futbolcu sarrafıdır.

***bir defasında, maçta topu uzun süre ayağında tutup kimseye pas vermeyen Lemi’ye şöyle bağırdığı rivayet olunur:

- lan topu mu sikeceksin, iki saattir sibobunu arayıp duruyorsun?

*** Tolunay Trabzonspor'da oynarken, hatta bazı zamanlar takım kaptanlığını falan yaparken Özkan Sümer ile sürekli kavga ettikleri de ortamlarda sıkça anlatılırdı.Örneğin devre arasında soyunma odasında;

Özkan Sümer: Lan gerizekalılar, ne biçim topçusunuz olum siz, ya adam gibi oynarsınız ya da bir daha forma falan göremezsiniz.
Tolunay: Hocam elimizden geleni yapıyoruz, daha ne yapalım ki ?
Özkan Sümer: Tolunay, özellikle sana söylüyorum, bu takımın kaptanı sensin, ya bu ibnelere nasıl top oynaması gerektiğini öğretirsin, ya da sen siktirir gidersin.
Tolunay: Hocam bu ne artık ya, terbiyeli olun!

(Özkan Sümer, Tolunay'a tokadı çakar.)

*** Hasan Üçüncü, Özkan Sümer tarafından keşfedilmiş olup sergilediği performans ile kariyerinin hiç bir aşamasında Özkan Sümer'in gözüne girememiştir. Tesislerde idman öncesi takım toplanmıştır. Hasan, Özkan Sümer'i görünce yanına gider ve "günaydın" der. Alacağı cevap Özkan Sümer klasiğidir."Bana günaydın deme Hasan, bana futbolu bıraktım de."


*** Trabzonspor bir maçın ilk yarısını 2-0 geride tamamlar ve Özkan Hoca soyunma odasının kapısını açar.İçeri girmeden oyuncularına: "çıkın maçı alın yoksa ananızı avradınızı s.kerim" der, kapıyı çarpıp gider ve Trabzonspor maçı 3-2 kazanır.

***Bir yabancı oyuncusu için “iyi, güzel futbolcu ama kaleyi görünce beyni dönüyo ibnenin.” demiştir.

*** Vakti zamanında bir İstanbul deplasmanında Trabzonspor üstün bir futbol oynamakta ancak bir türlü gol atamamaktadır.Teknik direktör Özkan Sümer mac boyu saha kenarına gelip ana avrat küfür edip, kaçan gollerden sonra sacını başını yolmaktadır.89. dakikada bir pozisyonda Lemi topu boş kale yerine auta atar ama Özkan Sümer ağzını açıp tek kelime bile etmez ve Trabzonspor maçı kaybeder.Soyunma odasında hır gür sonrasında Lemi'ye gene hiçbir şey söylemez.

Dönüş uçağında Lemi dayanamayıp hocasının yanına oturur ve sorar. 'hocam maç boyu herkese sövdünüz ama bana bir şey demediniz.Neden?''

Özkan Sümer, Lemi'ye bakıp tüm iyi niyeti ile; ''ben sana daa ne diyim oğlum, sen benim anamı siktin''

***  Yine toPu ayağında fazla tutan Lemi’ye “Topu alır almaz rakibe at.Rakipten daha kolay alıyoruz topu.” demiştir.

*** Özkan Sümer taraftarın yoğun baskısına dayanamamış ve Lemi'yi kadrodan kesmiştir. Ancak özellikle kanatlardan etkili gelen rakibi durdurmak için Lemi'yi oyuna sürmeye hazırlanmaktadır. Lemi'yi uyarmayı ihmal etmez; reklam panolarını işaret ederek "Oğlum şimdi habu panolarun hepsini oku. Birazdan oyuna sokacağım seni, gözün dalmasun maçtayken.”

***Oyuncu değişikliği hakkının 2 olduğu dönemler. Özkan Sümer 2 hakkını da kullanmıştır.Ancak Lemi'nin performansı tribünleri çileden çıkarmaktadır. Hoca daha fazla dayanamaz ve Lemi'yi kenara alarak takımı bir kişi eksik oynatır.

*Getirdiği ucuz ve yetenekli oyuncuları "iyi güzel de bunlar yıldız değil ki" diye eleştirenlere “yıldız görmek isteyen gökyüzüne baksın" cevabını verir.

*** Özkan Hoca başkan olduğu dönemlerde takım yöneticileri ve şehrin ileri gelenlerini yemeğe çıkarır. Yemeğin ortasında Trabzon'un zenginlerinden birisi işaret edilerek "başkanım bak onda da senin çantanın aynısı var. başkanlığı kovalıyor olmasın?" diyince cevap gecikmez. "Birisi O'na benim ayrıca beyin taşıdığımı da söylesin."

 *** Lemi Çelik Avni Aker'deki maçlardan birinde gene görevini ziyadesiyle aksatmakta ve gol yollarında etkili olmayı denemektedir. Kaçırdığı pozisyonların sayısı arttıkça artık kulübeyi dinlememekte ve o golü atmadan maçı bitirmeyeceğini hissettirmektedir. Beklediği an gelir, top kaleciden dönmüş ve önüne sekmiştir. Kale artık boştur. Attığı şut önce yan direğe çarpar oradan da dışarıya gider. Özkan Sümer o an sarfettiği kelime sebebiyle tribüne gönderilir. Lemi hocasının tribüne gönderilmesine çok içerlemiştir, bir yandan da bütün tribün Lemi'ye sevgi dolu(!) tezahuratlar yapmaktadır. Lemi daha fazla dayanamaz. Maçı falan bırakır ve tribünlere koşar. Trabzonspor tarihine bir efsane olarak kaydedilecek şu cümleler dudaklarından dökülür.Önce tribüne koşar, sırtını döner ve "Ha bu numara gol atar mi da, ha bu numara gol atar mi?" diye haykırır.
 
*** Bir lig maçında Özkan Sümer, kanat oyuncusu olduğu için durmadan önünden geçen Lemi'ye durmadan küfür etmektedir. Yaptığı her hatalı hareketten sonra istisnasız bir küfür gelmektedir kendisine.. Özkan Sümer'in küfürleri hakemin kulağına kadar gelince hakem maçı durdurur ve Özkan Hoca'nın yanına gidip "Hocam bir daha küfür edersen seni tribüne göndereceğim" der. Özkan Sümer hakemden özür dileyip maç başlayınca Lemi çaktırmadan hakemin yanına gider "Hocam, hala yandan küfür ediyor. Şunu atacaksan at da biz de rahat rahat top oynayalım"

 *** Yine Lemi’ye:
“Oğlum Lemi, hadi sen topla oynaya oynaya geldin, tamam bişey demedik...Peki bu adamlara yazık değil mi? Koştular geldiler Lemi orta yapacak diye.Oğlum ne diye koşturuyorsun arkadaşlarını boş yere? Senin bizim takıma kastın mı var?"

 *** Altyapı bir antreman maçı.Özkan Sümer her zamanki gibi saha kenarında koltuğunda boynunda düdüğü oturmuş maçı izliyor.Zaman zaman oyuna müdahale ediyor..
An geliyor bir düdük.. Hoca bağırıyor kimse kıpırdamasın, herkes olduğu yerde kalsın. Futbolcular durmuş bekliyor gene neyi yanlış yaptık ne diyecek diye..
Koltuğundan kalkıyor Hasan Üçüncü'nün üstüne doğru yürüyor..
Yaklaşıyor yeleğinden tutuyor ve başlıyor bağırmaya:

'' Buldumm buldummm takımın anasını sikeni buldumm ''

Efsane adamdır vesselam…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder