8 Nisan 2012 Pazar

azizler ve alimler, terry eagleton

Bir gün arkadaşı, Senato binasının merdivenlerinde fotoğrafını çekerken, Wittgenstein ona nerede duracağını sordu."Ha orada bir yerde" diye cevaplayan arkadaşı, rastgele bir yeri işaret etmişti.Wittgenstein odasına dönünce yere uzandı, heyecanla kıvranıyordu.Oralarda bir yerde.Bu deyiş, önüne koca bir dünya sermişti.'Şu taşın beş santim solunda' değil, 'Oralarda bir yerde'.İnsan hayatı kesin değil, yaklaşık ölçülerle sürüp gidiyordu...
---
Ne bir insanı boğacak kadar su, ne asacak tek bir ağaç, ne de gömecek kadar toprak bulunan yaban yerler...
---
"İnsanoğlu dünyaya geldiği ilk günden itibaren" dedi Wittgenstein, alçak bir sesle, "doymak bilmez bir iştahla birbirinin derisini yüzmüştür.Birbirlerinin gözlerini oyarak, anüsünden ve vajinasından içeri acı biber dalları sokarak, beşikten mezara kadar birbirlerinin yolllarına kızgın korlar dökmüşler, bok döşemişlerdir.Bu sonu gelmez tekme tokat yağmurunu sona erdirmek için ne kadar erdem gerekeceğini hayal edebiliyor musun?Cengiz Han ölçüsünde bir iyilik herhalde."
---
Connolly, acaba içimde öldürecek başka bir şey kaldı mı, diye düşünüyordu.Kendisini oluşturan parçalar yıllardır pul pul dökülmekteydi zaten...
---
Sorun şuradaydı ki, olaylara daima öbür insanın bakış açısıyla bakıyordu.Başka herkesin görüşleri ona kendisininkilerden daha iyi geliyordu.
---
Bana postanede, İngiliz başbakanının ayaklanmamızın haberini aldığı zaman, "Yaa, bak sen şunlara" deyip yatmaya gittiğini anlattılar.İngilizler, İrlanda'nın gerçek olduğuna inanmıyorlar; burada sadece fantezilerini uyguluyorlar.
---
Dehşeti ne kadar kalın çizgilerle resmedersen, umudu o kadar söndürürsün..
---
Ölüler ayaklanamazlar, çünkü yokturlar.Trajedi egemen sınıfın bir komplosudur.
---
İnsanları isyan ettiren şey, özgürleşecek torunları hakkındaki düşler değil, köleleştirilmiş atalarının anılarıdır.
---
"Siz bacaklarınızı yayıp uzatırken" dedi Molloy, "bizim bacaklarımızı İngiliz ordusu kırıyor.Bunu komik buldunuz mu peki şimdi"
---
Siz geleceği yapan insanlarsınız, bizse onda yaşaamak zorunda olacak insanlar.
---
Ölüleri ayağa kaldırmakla ilgili bir sürü laf ediyorsunuz.Kaşınızı bile kaldıramıyorsunuz halbuki...



Aziler Ve alimler
Terry Eagleton



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder